çeşitli istatistikler eşliğinde kimlerinkazanma ihtimali olduğunu değineceğiz. İlk önce başvuruları inceleyelim.
Bu bilgiler bize LYS’de tercih yapacak potansiyel aday sayısının 784.000 olduğunu söylüyor. Yine bu bilgilere bakarak aşağı-yukarı hangi alanda kaç öğrencinin olduğunu görebiliriz. Örneğin Fen Bilimleri sınavından 267 bin kişi sınava girmiş. Bu rakam, sınava giren sayısal öğrencilerin adedi hakkında bize bilgi verir. Birden fazla sınava girenler hangi alanda tam olarak kaç öğrencinin sınava girdiğini bilmemize engel oluyor. Listeye baktığımızda 160 bin civarında adayın 3 veya daha fazla LYS sınavına başvurduğunu görüyoruz ki bu adayların birçok puan türü hesaplanacak ve bu adaylar kendi alanı dışındaki alanlarda da başarı sıralamaları içinde görünecektir.
Bu tablo yine bize hangi alanda kaç öğrencinin bulunduğunu aşağı yukarı göstermektedir. Ya da öğrencilerin sıralamanızın kaç kişi üzerinden hesaplandığını bu rakamlardan görebiliriz. Bizim için önemli olan kontenjanlar. Şimdi onları inceleyelim.
Kontenjanlar
ÖSYM bu sene 4 yıllık lisans bölümlerinin kontenjanının 374.068 olarak açıkladı. Ancak hangi alanların ne kadar kontenjanı var açıklamadı. Geçen seneki kontenjanlara bu seneki ortalama kontenjan artışını ekleyerek bir tahmin yapacak olursak aşağıdaki kontenjanlar ortaya çıkıyor.
Kontenjanlar bize şu net bilgiyi veriyor: Öğrencinin başarı sıralaması kontenjan limitinin içinde yer alıyorsa bu öğrenci doğru tercih yaptığında yerleşir demektir. Geçen sene öğrenci kontenjan limitinin iki katı fazla sırada yer alsa bile doğu illerinden bir üniversitenin ikinci öğretimine yerleşebiliyordu. Bu senede aynı durumun gerçekleşeceğini düşünürsek sıralaması kontenjanın iki katına kadar olan öğrencilerin yerleşebileceğini söyleyebilirdik. Ancak geçen sene neredeyse tüm öğrencilerin her puan türü hesaplanıyordu. Bu nedenle kontenjanların iki katı kadar sıralaması olan öğrenci yerleşebiliyordu. Bu sene bu oran iki katı kadar olmayabilir. İyi ihtimalle şöyle diyebiliriz, eğer öğrencinin sıralaması kontenjan limiti içerisindeyse bu öğrencinin yerleşme ihtimali yüksektir. Eğer bu öğrencinin sıralaması kontenjanın iki kat dışındaysa öğrencinin yerleşme ihtimali düşüktür.
ya bu istatistik yorumlarına göre 200.000lerdeki bir öğrenci üniversiteye yerleşemez mi anlamadım ben ya..başarı sıralamalarını inceleyince atıyorum adnan menderes kimya 246.000lerde kapatmış 2009 başarı sırasına göre bu sene bu bölüme 200.000lerdeki bir öğrenci giremezmii!!çok saçmaaaaa!!!!!
ben meslek lisesi öğrencisiyim ek puanlarn değeri düşürülmş hem lisede iyi bi eğitim alamadm hem de şimdi verilen ek puan değeri düşürülüyor bu olayla içersinde ünv. girmem an meselesi kardeşim bana birileri mantklı şeyler söylesin sen bize hem ek puan veriyosun hem de değerini düşürüp sıralamamn küçültüyorsunuz böle bişe olabilir mi nasl oluyorda böle bi durumun içine düşebiliyoruzz o zamn hiç ek puan ver me biri artk bu olaylara dur demeli bu sınav sistemi yüzünden tüm öğrenciler çökmş durum da nasl iş yapıyorsunuz siz böleee meslek lisesinde tüm bölümler mtok edilmş sadece okul öncesi öğ. hariç ben de bi çocuk gelişimi bölümü öğrencisiym nasl oluyor da ben 4 yıl bu işin eğitimini alıp ta başkaları ile aynı kefeye koyulabiliyorumm yeter artk çokk sıkıldm bu sitemden ben eski sistemi istiyoruuummm sesimeeee kulaak veriiinnnnnnnnnnn!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!