Ermenistan’da, Serj Sarkisyan’ın Parlamento’da düzenlenen oylamayla Başbakanlık görevine getirilmesine yönelik protestolar sürüyor.
Erivan’da binlerce kişi, başkentteki ana yolları kapatma girişiminde bulundu. Yol kapatma eylemi sırasında, özellikle üniversite öğrencileri ve güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.
Gösterilerde , 10 yıldır ülkeyi Cumhurbaşkanı olarak yöneten Sarkisyan’ın bu kez Başbakan olmasının “demokrasiyi zedelediği” görüşü dile getiriliyor..
Gösterilere katılan bir genç tepkisini şu şekilde dile getirdi: “Öğrenciler protestoların önemini gördükçe gönüllü olarak tavır alıyorlar… kendi hak ve özgürlüklerinin mücadelesini veriyorlar.”
Başka bir öfkeli genç ise polisin orantısız güç kullanmasından şikayetçi: “Ben polisin göstericileri kontrol edebilmek için aşırı güç kullandığını düşünüyorum… attıkları gaz bombası tam yanımda patladı ve bacağımdan yaralandım, bu kabul edilemez. Bu şekilde insanları öldürebileceklerini bir kez daha gösterdiler.”
2015’te yapılan anayasa reformu uyarınca, Ermenistan 9 Nisan’da başkanlık sisteminden, parlamenter sisteme geçmişti.
Euronews muhabiri Ami Çiçekyan’ın izlenimleri ise şu şekilde: “Devlet binalarına girişi kapattılar. Polis memurları sürekli olarak göstericileri gruplar halinde gözaltına alıyor. Hareketin lideri Nikol Paşinyan barışçıl bir kadife devrim ilan etti.”
Türkiye 24 Haziran’da sandık başında olacak. Önce Meclis’ten baskın seçim kararı çıkarılacak. Ardından da Yüksek Seçim Kurulu seçim takvimini açıklayacak. Bu seçimde ilkler de yaşanacak. Seçmen aynı anda hem parti hem de cumhurbaşkanı adayı için oy verecek. Partiler ittifak yaparak seçime girebilecekler.
Erken seçim için 24 Haziran tarihi açıklandı. Sırada Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden baskın seçim kararı çıkarılması var.
Başbakan Binali Yıldırım’ın imzaladığı, baskın seçim teklifi, Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Teklif, Cuma günü Anayasa Komisyonu’nda ele alınacak. Hafta sonu ise Genel Kurul gündemine gelecek.
Genel Kurul’da, baskın seçim kararının çıkması için, oylamaya katılan mebusların yarısından bir fazlasının oyu gerekiyor. Ardından da YSK seçim takvimini açıklayacak.
24 Haziran’da seçmen hem milletvekilliği hem de cumhurbaşkanlığı oylaması için oy kullanacak. Ilk turda cb adaylarından hiç biri yüzde 50 artı 1 oy alamazsa, 8 Temmuz Pazar günü ikinci tur oylama yapılacak. Bu oylamaya ilk turda en çok oy alan iki aday katılabilecek. En yüksek oyu alan aday Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı seçilecek.
Türkiye 16 Nisan referandumunun ardından ikinci kez OHAL uygulaması altında sandık başına gidecek. Bu seçimde ilk kez partiler yasal olarak ittifak yapabilecek. AK Parti ve MHP seçime “Cumhur İttifakı” adı altında girecek.
Siyasi partiler seçim takvimi açıklanmasından itibaren 7 gün içinde ‘ittifak protokolleri’ni yüksek seçim kuruluna iletecekler.
24 Haziran’a kadar cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin uyum yasalarının Meclis’ten geçirilmesi gerekiyor.
Anayasadaki seçimlere bir yıl kala seçim mevzuatında yapılacak değişiklikler uygulanmaz ibaresi, 16 Nisan referandumunda değiştirilmişti. Yapılan düzenleme seçime bir yıl kala yapılan değişikliklerin ilk genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde uygulanmasına imkan veriyor.